Nalatenschap en schenkingen

Indien u de Stichting Vrienden Beatrix Kinderziekenhuis wenst te bevoordelen kan dat geschieden tijdens leven (schenken) of na overlijden (erfstelling/legaat). Behoudens het bedrag van de bevoordeling heeft het voor de Stichting Vrienden Beatrix Kinderziekenhuis als extra voordeel dat deze geen schenk- of erfbelasting verschuldigd is in verband met een daarvoor geldende vrijstelling.

Indien de bevoordeling geschiedt middels een schenking tijdens leven, heeft deze vorm van doneren het bijkomende voordeel dat hiermee tevens fiscale voordelen zijn te behalen voor de schenker. Een testament is noodzakelijk om de Stichting Vrienden Beatrix Kinderziekenhuis tot erfgenaam te benoemen, of aan deze stichting een legaat te vermaken.

Een notaris kan u te allen tijde informeren over de mogelijkheden (schenken/erfstelling/legaat), en de eventueel door u te behalen fiscale voordelen.
Aangezien het erfrecht in Nederland algeheel is gewijzigd per 1 januari 2003, is het verstandig, indien u reeds een testament heeft van voor deze datum, om uw bestaande testament opnieuw door een notaris te laten bekijken.

Voor een juiste afwikkeling bij de notaris is het van belang de officiële tenaamstelling van de stichting op te laten nemen: Stichting Vrienden Beatrix Kinderziekenhuis te Groningen. KvK nummer 02077458

Periodiek schenken

Via periodiek schenken is de gift altijd fiscaal aftrekbaar, ongeacht inkomen of de hoogte van de gift. Met een periodieke gift doneert u 5 jaar lang een vast bedrag voor het welzijn van zieke kinderen alsmede medisch wetenschappelijk onderzoek naar ziekten bij kinderen. U legt uw afspraken met de Vrienden Beatrix Kinderziekenhuis gemakkelijk vast in een (online) overeenkomst. Dankzij dit belastingvoordeel kunt u meer doneren, zonder dat het u meer kost.

Hoe werkt het?
• U legt de gift (online) vast in een schenkingsovereenkomst. Sinds 2014 is vastlegging bij een notaris niet meer nodig.
• Omdat de periodieke schenking volledig aftrekbaar is, profiteert u van belastingvoordeel. Een voorbeeld: u doneert € 100 per jaar. Wanneer u in de inkomstenschijf van 42% valt, ontvangt u €42 van de Belastingdienst terug. Om uw belastingvoordeel te berekenen kunt u gebruik maken van de online Schenk Calculator.
• U kunt dit belastingvoordeel gebruiken om uw donatie te verhogen. Dankzij het belastingvoordeel schenkt u een hoger bedrag, zonder dat het u meer geld kost. Zo kunt u nog meer betekenen voor de kinderen in het Beatrix Kinderziekenhuis.

De voorwaarden voor een periodieke schenking zijn dat u ten minste vijf jaar een bepaald bedrag schenkt en dat de gift in een overeenkomst wordt vastgelegd. De schenking kan niet tussentijds stop worden gezet en het volledige bedrag dient vóór 31 december van elk jaar op onze rekening te staan.

Eenvoudig geregeld
Aan het sluiten van een schenkingsovereenkomst zijn geen kosten verbonden en het is niet nodig een notaris in te schakelen. Het invullen en ondertekenen van ons online formulier is erg eenvoudig en kost maximaal 10 minuten.

Is uw erfenis wel goed geregeld?

Door veranderingen in de wet of in uw eigen situatie is het verstandig om regelmatig te controleren of uw erfenis en testament goed geregeld is.

Wilt u weten of uw testament nog up-to-date is? Doe de test van TestamentTest.nl en ontdek wat u zou kunnen regelen.

Facebooktwitter