Bearix Kinderziekenhuis UMCG organiseert een informatie en sportdag voor getransplanteerde kinderen.

Sport en informatiedag getransplanteerde kinderen

In het voorjaar van 2017 willen we een Sport en informatiedag organiseren voor getransplanteerde kinderen en hun ouders en broertjes/zusjes. Gezond oud worden na orgaantransplantatie is een van de hoofdthema’s van Groningen Transplantatie Centrum. Een gezonde, actieve levensstijl is hierbij zeer van belang. Dit geldt in het bijzonder voor mensen na een orgaantransplantatie.

Het Beatrix Kinderziekenhuis werkt samen met het Groninger transplantatie centrum (GTC) van het UMCG. Het GTC heeft als doel de zorg voor patiënten na een orgaantransplantatie te optimaliseren. Het Beatrix Kinderziekenhuis is uniek in Nederland omdat vanuit het hele land kinderen in de leeftijd van 0-18 jaar naar het Beatrix Kinderziekenhuis toekomen voor een orgaantransplantatie van bijvoorbeeld lever of long.

De werkgroep Kinder Transplantatie functioneert in samenwerking en afstemming met het MT van het Beatrix Kinderziekenhuis en heeft als doel om kinderen na een orgaantransplantatie zo gezond mogelijk te laten opgroeien met de hoogst mogelijke kwaliteit van leven.

Sportactiviteiten

Gezond oud worden na orgaantransplantatie is een van de hoofdthema’s van Groningen Transplantatie Centrum. Een Gezonde, actieve levensstijl is hierbij zeer van belang. Dit geldt in het bijzonder voor mensen na een orgaantransplantatie. Als gevolg van het chronische gebruik van afweerremmende medicatie is het risico op bv diabetes, nierfalen of atherosclerose voor deze patiënten beduidend hoger. Het is daarom belangrijk om bij deze patiënten en hun ouders hiervoor aandacht te vragen. Door middels van het sport en activiteitenprogramma willen wij kinderen op een leuke en actieve wijze informatie geven en laten zien wat voor hen kan en belangrijk is op dit gebied. Tenslotte is het voor de kinderen natuurlijk leuk en informatief om deze activiteiten gezamenlijk te kunnen doen met andere kinderen met een vergelijkbaar bijzonder levensverhaal.

Inhoudelijk informatief programma voor ouders

In het inhoudelijk informatieve deel van het programma willen we deze keer speciaal aandacht besteden aan de psychosociale aspecten en problemen rondom een kind met een orgaantransplantatie. Het meemaken en doormaken van een dergelijk zwaar en langdurig ziekteproces is voor veel ouders en gezinnen een zeer moeilijke en belastende ervaring. In de behandeling en zorg nemen deze psychosociale aspecten en aan de aandacht hiervoor een steeds belangrijkere rol in. In dit deel van het programma willen wij ouders informeren over de activiteiten binnen het BKZ op dit vlak. Daarnaast horen wij graag als behandelteams van ouders op welke wijze en voor welke psychosociale problemen zij graag zien dat er aandacht wordt besteed binnen de behandeling van orgaantransplantatie bij kinderen.

Gerealiseerd!