“Je laat je kind achter hè en zo voelt het ook echt. En dat went nooit”

Daniel en Ilana wonen in Raalte. Daniel is leraar in het basisonderwijs en Ilana is kassière. Senn is hun eerste kindje. Senn is geboren op 28 mei 2018 na een zwangerschap van 25 weken en 1 dag.

Na 24 weken voelde Ilana dat er onrust was in de buik, maar wist niet goed wat ze precies voelde. Bij de controle bij de verloskundige kwamen Ilana en Daniel er achter dat de weeën al waren begonnen. Met een ambulance zijn Ilana en Daniel naar het ziekenhuis in Zwolle gebracht. Daar kreeg Ilana al snel weeënremmers en kreeg ze longrijpprikjes toegediend. Ze wisten toen al dat Senn er aan zat te komen. Vlak na de longrijpprikjes kwam Senn dan ook ter wereld. Uiteindelijk hebben ze de bevalling anderhalve dag kunnen rekken en werd Senn bij 25 weken en 1 dag geboren.

Hoe lang ligt Senn al in Groningen?
Daniel: “Senn ligt nu 3 weken hier in Groningen”

Senn was eerst opgenomen in Zwolle. Waarom zijn jullie overgeplaatst van Zwolle naar Groningen?
Ilana: “Senn werd ziek in zijn buik, zijn buikje werd helemaal bol. En moest hier in Groningen geopereerd worden.”
Daniel: “De artsen in Zwolle wisten niet goed wat er aan de hand was, ze dachten aan een bacterie in zijn darmen, dat ie gaatjes in zijn darm had. En in beide gevallen konden ze in Zwolle niet veel voor Senn betekenen en moet Senn naar Groningen om geopereerd te worden. Senn is toen per ambulance met zwaailichten overgebracht naar Groningen.”

Zijn jullie hier alle dagen in het Beatrix Kinderziekenhuis?
Daniel: “Ja, we slapen in het Ronald Mc Donald huis.”
Ilana: “In de ochtend zijn we altijd bij Senn en gaan we minstens een uurtje buidelen. En ’s middags gaan we weer naar het huis (Ronald Mc Donald huis) omdat ik zelf nog even moet rusten. En ’s avonds gaan we weer hierheen.
Daniel vult aan: “we mogen per dag maar 1 keer buidelen omdat het best inspannend en veel werk is om Senn uit de couveuse te halen. Dus dat doen we om en om. De ene dag Ilana en de andere dag ik”.
Ilana: ”Zodat we allebei een hechtingsband krijgen met Senn”
Daniel: “’s Avonds blijft Senn in de couveuse liggen en helpen we met de verzorging. Senn heeft een tijdelijke stoma en deze moet ook verschoond worden.”

Hoe is de begeleiding?
Daniel: “Heel goed! Dat was eigenlijk direct al. Toen we hier binnenkwamen werden we heel goed opgevangen en dat is zeker niet minder geworden. Doordat we hier nu ook alweer 3 weken zijn, kennen we ook de verpleegkundige en met sommige bouw je ook een band op. Je bent hier zo vaak en intensief. Het is heel vertrouwd. Soms zo dat er ook tijd is voor een grapje. En dat ervaren we als heel prettig.

Hoe is het dan om, nadat jullie bij Senn zijn geweest, om weg te gaan?
Ilana: “Ja, dat is heel lastig”. Zeker als je in de avond weggaat, besef je je dat je hem de volgende morgen pas weer ziet.
Daniel: “Je laat je kind achter he en zo voelt het ook echt. En dat went nooit. Ook al weet je dat Senn hier de beste zorg krijgt en in goed handen is, maar het liefst rol je de couveuse mee naar buiten mee naar huis om naast je bed te zetten. Maar dat kan niet. ”

Wat zou het betekenen als in de toekomst de nieuwe webcams voor ouders beschikbaar zijn?
Ilana: “Dat als je Senn mist, dat je altijd even kan kijken. Hoe ligt Senn erbij?”
Daniel: ”Senn was extreem vroeg geboren en de moedermelkproductie was natuurlijk nog niet op gang. Dat was nog niet zover. Dus in het begin ging Ilana naast Senn kolven en dat werkte. In Zwolle hadden ze reguliere webcams en op aanraden van de verpleegkundige namen we de babyfoon mee naar huis en kon Ilona thuis ook kolven en dat ging steeds en steeds beter. Dus ook voor het op gang brengen van de borstvoeding werken webcams heel goed. Zeker als het webcams zijn die ook beeld geven wanneer de couveuse is afgedekt. We lieten soms zelfs de beelden van de webcam zien op de televisie thuis. Alsof Senn er toch een beetje bij is”.
Ilana: “Ook voor je ouders, dus de opa’s en oma’s. Ondanks dat ze hier ook vaak komen, is het fijn om beelden te laten zien. We hebben ook veel steun aan onze ouders.
En dat je voordat je naar bed gaat, nog even kunt kijken. Nu doen we dat door naar een foto te kijken, maar dan kun echt live kijken naar je kindje. Dat is ook fijn voor de binding”.
Daniel: “Vrienden hebben Senn ook alleen op foto’s gezien, maar geen bewegende beelden. Door deze nieuwe webcams, die ook beeld geven bij afgeschermde couveuse, ben je een wat geruster als je niet in het ziekenhuis bent. Het liefste ben je hier natuurlijk de hele dag, maar dat houd je niet vol en op deze manier kan je toch een kijkje nemen en je kindje in de gaten houden.

Steun dit project

Facebooktwitter