Wij willen ouders de mogelijkheid bieden dat zij hun kind continu kunnen zien

Neonatoloog beatrix Kinderziekenhuis aan het woord waarom de webcams zo belangrijk zijn in het Beatrix Kinderziekenhuis UMCG

Als kinderarts-neonatoloog zorgen wij samen met een team van verpleegkundigen dagelijks voor zieke baby’s. Meestal zijn deze kinderen te vroeg geboren, maar ook voldragen baby’s met verschillende ziektes kunnen op de intensive care voor pasgeborenen liggen. Vaak is de opname op de IC al voorafgegaan door een periode van onzekerheid tijdens de zwangerschap, soms komt de opname onverwachts.

Omdat deze kinderen vaak direct na de geboorte behandeling nodig hebben, worden moeder en kind heel vaak meteen van elkaar gescheiden. Soms ligt de baby in het UMCG en moeder nog in het ziekenhuis waar zij bevallen is. Daarna volgt een periode waarbij het kind opgenomen ligt, meestal in een couveuze. Dit is voor ouders een hectische periode. Er zijn ook situaties waarbij moeder te ziek is om haar kind te bezoeken.

Dit alles brengt met zich mee, dat ouders een “valse start” hebben en dat kan van negatieve invloed zijn op de hechting tussen ouders en kind. Een verstoorde hechting kan ook op de lange termijn gevolgen hebben, zowel voor ouders als kind.

Daarom is het van essentieel belang dat ouders zoveel mogelijk deelnemen aan de zorg van hun kind, zij zijn feitelijk onderdeel van het behandelteam.
Als intensive care neonatologie proberen wij op veel manieren ouders te begeleiden bij deze situatie. Dit doen wij op meerdere vlakken: begeleiding bij borstvoeding, buidelen zo snel mogelijk na geboorte, etc.

Iets anders dat wij graag willen bieden is dat ouders hun kind continu kunnen zien. Dit is van groot belang voor de hechting. Ouders kunnen niet continu aanwezig zijn bij hun kind, een alternatief is dat zij hun kind kunnen zien via een webcam. Vaak zijn ouders na de kraamperiode weer samen thuis, zeker als er eerdere kinderen in het gezin zijn. Een webcam maakt het dan mogelijk dat ouders hun kind ook vanuit thuis kunnen zien.

Een bijkomend voordeel is dat broertjes en zusjes, die vaak niet op de afdeling mogen komen vanwege infectierisico, de baby dan ook kunnen zien.

Daarom zijn wij als afdeling een project gestart, dat het mogelijk maakt voor ouders om hun kind dag en nacht via een webcam te zien. De camera is via een veilige verbinding door ouders te benaderen op computer, tablet of telefoon. De camera is zo geavanceerd dat zelfs in het schemer-donker kwalitatief goede beelden verkregen worden. Dit is essentieel omdat de kinderen delen van de dag in het donker liggen ter stimulering van hun dag-nacht ritme en ontwikkeling.

Henk ter Horst, Kinderarts-neonatoloog
Beatrix Kinderziekenhuis, UMCG