Kindergeneeskunde bestaat 125 jaar in Groningen

Beatrix Kinderziekenhuis UMCG en stichting Vrienden Beatrix Kinderziekenhuis UMCG vieren 125 jaar Kindergeneeskunde in Groningen

Viert u dat met ons mee?

Dinsdag 28 maart zal het jubileumjaar officieel worden geopend door het hoofd van het Beatrix Kinderziekenhuis, prof. dr. Eduard Verhagen.

Hoe is het begonnen?

Een succesvol industrieel en zijn plan voor de bouw van een overdekte markthal betekende eind 19e eeuw de aanzet voor het eerste Groninger kinderziekenhuis. Naar aanleiding van zijn vijftigjarig jubileum als fabrikant in 1889 vatte de bekende Groninger ondernemer en weldoener Willem Anton Scholten het plan op om de stad Groningen een eigen markthal te schenken. De meningen over een geschikte locatie voor de hal liepen echter nogal uiteen. Al met al duurde het Scholten veel te lang en op voorstel van de Groninger huisarts Ranneft en Reilingh besloot bij dan maar een kinderziekenhuis te stichten in plaats van een markthal. Dit initiatief werd enthousiast ontvangen, vooral toen bleek dat de twee artsen bereid waren om geheel belangeloos en in hun vrije tijd in het ziekenhuis te werken.
Nu 125 jaar later is het Beatrix Kinderziekenhuis uitgegroeid tot een van de vier grootste kinderziekenhuizen in Nederland waar zeer gespecialiseerde zorg aan kinderen wordt geboden. Daarnaast is het Beatrix Kinderziekenhuis het nationaal kinderziekenhuis voor lever-, darm en long transplantaties bij kinderen.

Het Beatrix Kinderziekenhuis

Het Beatrix Kinderziekenhuis is een belangrijk onderdeel van het UMCG en gericht op hoogwaardige medische diagnostiek, behandeling en zorg voor kinderen in de leeftijd van 0-18 jaar. Het is een dynamische en complexe organisatie waar meer dan 20 kinderspecialismen nauw samenwerken in de behandeling van ernstig zieke kinderen.

Naast goede medische en verpleegkundige zorg is het echter ook heel erg belangrijk dat er wordt gekeken naar de ontwikkeling van een kind. Kinderen moeten zich blijven ontwikkelen. Door ziekte mag die ontwikkeling niet in het geding komen. Het is daarom belangrijk dat er o.a. veel aandacht is voor het welzijn en begeleiding van kinderen en hun ouders tijden en na een opname in ons kinderziekenhuis. Een goed leefklimaat draag bij aan dit welzijn. Ook activiteiten gericht op ontspanning van de kinderen en hun ouders zijn van wezenlijk belang.
In ons jubileumjaar hebben we een aantal mooie nieuwe projecten die we in ons kinderziekenhuis willen gaan realiseren. We streven naar de allerbeste zorg voor onze kinderen en dit vergt investeringen die in de tijden van bezuinigingen buiten het reguliere ziekenhuisbudget vallen. We zijn dan ook erg blij met onze eigen stichting Vrienden Beatrix Kinderziekenhuis. De Vrienden Beatrix Kinderziekenhuis heeft als doel om het verblijf van de opgenomen kinderen en ouders zo aangenaam mogelijk te maken en doet dit door diverse wetenschaps- en welzijnsprojecten financieel te ondersteunen. We kunnen dan ook alle extra steun goed gebruiken om nog meer mooie projecten te kunnen realiseren in ons mooie kinderziekenhuis.
Helpt u mee?
Steun ons dan via vriendenbeatrixkinderziekenhuis.nl

Jubileumactiviteiten

Gedurende het jaar zullen er verschillende activiteiten georganiseerd worden.

Datum Activiteit

28 maart

Medische Junior Academie – Longen

4 april

Medische Publieksacademie – Voedselallergie bij kinderen

2 juni

NNO Benefietconcert

september

Talentenshow voor (oud)patiënten

3 oktober

Golf voor het zieke kind

4 november

Plantsoenloop Groningen

5 november

Marathon van New York
Facebooktwitter