Terugblik 2015

Met het nieuwe jaar binnen handbereik blikt Vrienden Beatrix Kinderziekenhuis terug op een positief jaar waarin we mooie acties hebben mogen doen, nieuwe bedrijfsvrienden verwelkomd hebben en nieuwe projecten hebben gerealiseerd.

Terugblik op enkele grote evenementen in 2015

Kinderen voor Kinderen – Waanzinnig GedroomdFoto Kinderen voor kinderen 2015

Het bekendste kinderkoor van Nederland, Kinderen voor Kinderen, bestond dit jaar 35 jaar. Dit werd gevierd met de allereerste Kinderen voor Kinderen familiemusical ‘Waanzinnig Gedroomd’. De opbrengst van de avondvoorstelling kwam ten gunste van het Beatrix Kinderziekenhuis van het UMCG.

Lancering Monopolyspel Groningen brengt €20.000,- op voor tv-project Beatrix Kinderziekenhuis!

Na drie jaren van voorbereiding was het in februari eindelijk zover: de lancering van het Monopoly spel Groningen. Op dit spelbord staan uitsluitend Groningse bedrijven met Groninger straatnamen. De opbrengst van de verkoop van het Monopoly spel is ten goede gekomen aan het tv-project. In het Beatrix Kinderziekenhuis is hard gewerkt aan nieuwe tv-voorzieningen voor kinderen aan bed en zijn de eerste afdelingen voorzien van nieuwe televisies.

Prinses Beatrix onthult eigen portrettencollage in Beatrix Kinderziekenhuisprinses Beatrix bezoekt UMCG Groningen: onthulling collage portretten van haar, gemaakt door marthe Roling, en bezoek neo natologie. gesprek met kinderen

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix onthulde in april in het Beatrix Kinderziekenhuis van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) een collage portretten van zichzelf. De bijzondere collage is op verzoek van het Beatrix Kinderziekenhuis samengesteld door kunstenares Marte Röling. De Prinses onthulde de collage samen met patiëntjes.Tegelijkertijd werd ook de naam ‘Beatrix Kinderziekenhuis’ in neonletters op het dak van het kinderziekenhuis onthuld.

Cheque voor dagboekjes kinderziekenhuis van Rabobank Stimuleringsfonds!

Dat was een verrassing! In mei wonnen wij de prijs van het Rabobank Stimuleringsfonds in de categorie ‘zorg’. Hierdoor hebben wij 730 dagboekjes voor de patiënten van de Neonatologie en Kinder IC weten te realiseren, t.w.v. €3000,-.

Toer Rise 2015 brengt ruim €1.900,- op voor Beatrix KinderziekenhuisIMG_9429

Na maanden voorbereiden was het op 15 augustus zover: de eerste Toer Rise werd gereden. De Toer Rise is georganiseerd door vier vrienden: Tom, Erwin, Rik en Sebastiaan en het idee is ontstaan na een avondje borrelen. Alle mannen zijn fanatieke wielrenners en hebben meerdere tochten voor het goede doel gefietst. Nu besloten ze zelf een tocht te organiseren en wel voor het Beatrix Kinderziekenhuis. De opbrengst van het deelnamebedrag, sponsorgelden en donaties zijn besteed aan Comfort-nestjes voor de Neonatologie IC.

Gerealiseerde projecten in 2015

Dagboekjes IC

Voor patiënten die op de kinder IC binnenkomen en vanuit daar nog een lange, medische weg te hebben gaan in het ziekenhuis, hebben we speciale dagboekjes ontworpen. In het dagboekje kan de patiënt alle verhalen en ervaringen schrijven, met de hulp van familie, artsen en verpleging. Het is een tastbaar ‘geschenk’ waar patiënten en hun familie vaak ook later nog baat bij hebben. Dit is een jaarlijks project maar de eerste oplage is in 2015 gerealiseerd. Naast de dagboekjes voor de kinder IC zijn er ook dagboekjes ontworpen voor de afdeling Neonatologie.

Ipads Functiecentrum en poli

Dagelijks bezoeken vele kinderen als patiënt het functiecentrum en de poli van het Beatrix Kinderziekenhuis. Vaak moeten ze met hun ouders wachten op hun afspraak in de wachtruimte. Om de kinderen afleiding te bieden, zijn de aanwezige bureaus voorzien van nieuw tafelbladen waarop speciale iPadstandaards zijn gemonteerd met iPads.

TV project

In het Beatrix Kinderziekenhuis is hard gewerkt aan nieuwe tv-voorzieningen voor kinderen aan bed en zijn de eerste afdelingen voorzien van nieuwe televisies. Op de verpleegafdeling kort verblijf zijn alle bedden van (hangende) televisies voorzien en op de andere verpleegafdelingen zijn op de eenpersoonskamers en tweepersoonskamers de televisies vervangen. In 2017 vindt er op de eerste afdeling groot onderhoud plaats en zullen de televisies aan de plafonds opgehangen worden per bed.

Sociale en Culturele activiteiten (jaarlijks terugkerend)

De pedagogische zorg binnen het Beatrix Kinderziekenhuis bereidt kinderen voor op hun behandelingen en zorgt voor afleiding. Hun werk is van groot belang om het kind even het ziekenhuis te laten vergeten. Om het ‘ziekenhuisleed’ enigzins te verzachten, organiseren zij regelmatig in ons Kindertheater en aan bed uiteenlopende voorstellingen en activiteiten. Van muziek tot circus en van cabaret tot dans, elk patiëntje krijgt een glimlach op zijn gezicht en vergeet voor heel even dat ze in het ziekenhuis zijn. Blijdschap heeft niet alleen een positieve uitwerking op het welzijn van het kind, maar het blijkt ook vaak een positief effect te hebben op het genezingsproces.

Wetenschapsprojecten

Naast onze welzijnsprojecten hebben we in 2015 ook een aantal wetenschapsprojecten financieel omarmd. Het Beatrix Kinderziekenhuis is onderdeel van een academisch ziekenhuis, het UMCG. In het Beatrix Kinderziekenhuis wordt continu vooruitstrevend wetenschappelijk onderzoek gedaan. Onderzoek naar oorzaken van ziekten, verbeterde behandelmethoden en gevolgen van ernstige ziekten bij kinderen. Onderzoek in onmisbaar in de stap naar genezing en daar is financiële steun voor nodig. Een toelichting op deze projecten kunt u vinden op https://vriendenbeatrixkinderziekenhuis.nl/project-cat/wetenschap/

Facebooktwitter